Alles dat je nog niet wist over hard water

door nov 16, 2021Tips & partners

Alles dat je nog niet wist over hard water 

De afgelopen jaren is het verschil tussen hard en zacht water steeds bekender geworden. Dit is niet zo gek aangezien de reclames voor waterontkalkers je inmiddels om de oren vliegen. Met zo’n waterverzachter geniet je namelijk van kalkvrij water wat volgens velen verschillende voordelen met zich meebrengt. Maar waarom willen steeds meer mensen af van hard water? Lees snel verder en kom alles te weten te weten over hard water.  

Hard water herkennen 

Het is belangrijk om te weten dat men de hardheid van water bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium dat wordt gemeten in jouw drinkwater. Hoe meer deze mineralen aanwezig zijn, hoe harder het water is. Om dit te kunnen bepalen wordt hard water altijd uitgedrukt in Duitse graden. Hierbij is de grens tussen hard en zacht water lastig aan te geven. Toch hanteren de meeste waterbedrijven de volgende vijf schalen: 

  • 0 – 4 dH: zeer zacht
  • 4 – 8 dH: zacht 
  • 8 – 12 dH: gemiddeld 
  • 12 – 18 dH: vrij hard 
  • 18 – 30 dH: heel hard 

Oorzaak van veel problemen 

De belangrijkste reden om over te stappen op zacht water is dat hard water problemen met zich meebrengt. Hierbij kan je denken aan problemen voor huishoudelijke apparaten en het milieu. Heb jij vooral hard water in huis? Dan is het noodzakelijk om te weten dat de grote hoeveelheid kalk in jouw drinkwater kan zorgen voor kalkaanslag in bijvoorbeeld de waterkoker, vaatwasser en wasmachine. Deze kalkaanslag herken je gemakkelijk doordat jouw glaswerk na het reinigen een waas heeft gekregen. Je glazen stralen hierdoor niet meer. 

Kalkaanslag gevaarlijker dan gedacht 

Toch brengt hard water nog meer problemen met zich mee. Zo hoopt kalkaanslag zich op in de leidingen, waardoor je uiteindelijk te maken krijgt met een hoger energieverbruik en snellere defecten aan huishoudelijke apparaten. Om dit te voorkomen kan je ervoor kiezen om regelmatig te ontkalken met een speciaal ontkalkingsmiddel. Dit reinigingsmiddel laat de kalkaanslag als sneeuw voor de zon verdwijnen. Houd er wel rekening mee dat dit een chemisch middel is dat uiteindelijk schade toebrengt aan het milieu zodra je het door de gootsteen spoelt. Hiermee is kalkaanslag dus niet alleen gevaarlijk voor jouw leidingen en huishoudelijke apparaten, maar ook voor onze omgeving.  

Is zacht water altijd beter? 

Zacht water bevat vrijwel geen kalk en is aanzienlijk beter voor al jouw huishoudelijke apparaten. Er is minder kalkafzetting, waardoor apparaten langer mee gaan en er ontstaat geen waas meer op jouw glaswerk. Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan zacht water. Zo heeft zacht water een lage zuurgraad. Hierdoor komen bepaalde metalen los van leidingen die vervolgens weer in het water terecht komen. Kalk vormt een beschermlaagje aan de binnenkant van al jouw leidingen om dit te voorkomen. Hiermee is zacht water dus beter dan hard water. Toch is het belangrijk om te weten dat er geen gezondheidsvoordelen aan zacht water zit. Het is hiermee net zo gezond als het drinken van hard water. Wel is het water van een waterontharder lekkerder! 

 

0 reacties